Wat te regelen? - Vroedvrouwenpraktijk
16193
page-template-default,page,page-id-16193,page-child,parent-pageid-15369,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Wat te regelen?

Aanvraag kraamzorg/kraampakket

Kraamzorg vraag je bij voorkeur aan voor de 16weken zwangerschap. Dit kan via de verzekering of direct bij een kraambureau dat een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Een kraampakket vraag je via je verzekering aan. Het hangt van je verzekeringspakket af of je een kraampakket krijgt. Mocht je geen recht hebben op een kraampakket, dan zul je deze zelf moeten aanschaffen (zie onderstaande lijst).

Wat je minimaal nodig hebt voor de bevalling, ongeacht of je in het ziekenhuis of thuis gaat bevallen:

Bekijk hier
  • Navelklem
  • 6 celstof matjes
  • 6 gewassen hydrofiel luiers (bv HEMA)
  • 1 flesje alcohol 70%
  • 2 pakken kraamverband
  • 1 pak steriele gaasjes
  • 2 digitale thermometers (1 voor moeder en 1 voor de baby, géén oorthermometers)
  • 1 stalen kruik
  • 1 doos paracetamol 500mgr (zonder codeine/coffeïne)

NB de vetgedrukte spullen zitten niet in een kraampakket

Erkennen

Wanneer je niet getrouwd bent, moet de vader het kindje erkennen. De vader wordt namelijk door de wet niet gezien als vader van dit kind. In Amsterdam zul je meestal een afspraak moeten maken . Je moet dan samen naar het stadsdeelkantoor met een geldig legitimatiebewijs om de akte van erkenning te ondertekenen.

Ook kun je al beslissen welke achternaam jullie kindje gaat krijgen. Doe dit bij voorkeur voor 24 weken zwangerschapsduur, maar later kan ook. Na de geboorte moet deze akte van erkenning meegenomen worden naar het gemeentehuis/stadsdeelkantoor voor de aangifte van het kind. Na de geboorte kun je de voogdij/ouderlijk gezag online regelen met je Digid.

Zwangerschapsverlof

Ouderschapsverlof

Officieel begint het zwangerschapsverlof zes weken voor de uitgerekende datum en duurt het tot tien weken na de bevalling. Zwangerschapsverlof is flexibel. Dat wil zeggen, dat je tot maximaal vier weken voor de uitgerekende datum mag doorwerken, om zo het verlof na de bevalling te verlengen. Vier weken voor de bevalling moet je echter verplicht stoppen met werken. Na de bevalling heb je dan nog twaalf weken verlof. Het betaalde verlof voor vrouwen duurt in totaal zestien weken. De ziektewet bepaalt dat gedurende die periode het salaris voor 100 procent wordt doorbetaald.

Als je later bevalt dan je was uitgerekend, bijvoorbeeld twee weken, dan krijg je die twee weken na de bevalling erbij en heb je dus in totaal achttien weken verlof. Als je eerder bevalt dan je was uitgerekend mag je de nog niet opgenomen periode na je bevalling opnemen.

Werkende ouders hebben wettelijk recht om tijdelijk minder te werken en meer aandacht te besteden aan de opvoeding van hun kinderen. Deze uren worden niet doorbetaald, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers en werknemers. Kijk voor meer informatie op de site van de rijksoverheid.