Intake - Vroedvrouwenpraktijk
16129
page-template-default,page,page-id-16129,page-child,parent-pageid-15369,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Intake

De eerste controle vindt plaats rond 8 á 10 weken zwangerschap, deze duurt 30-45 minuten waarin we je een aantal vragen stellen over je eigen gezondheid, die van de vader van de baby en de gezondheid van jullie beide families.
We vragen naar je laatste menstruatie, eventueel gebruik van anticonceptie en kijken wanneer je bent uitgerekend. Meestal is er al een termijnecho gemaakt of staat deze al gepland en krijg je te horen wat je uitgerekende datum precies is.

Als je dit wilt, bespreken we ook de mogelijkheid van een prenataal onderzoek zoals de niet-invasieve-prenatale-test (NIPT) en 20-weken screeningsecho (zie Echo voor meer informatie). We meten je bloeddruk en nemen bloed bij je af. Afhankelijk van hoever je zwanger bent voelen we aan je buik en proberen we te luisteren naar het hartje. Dit lukt niet altijd bij een jonge zwangerschap. Uiteraard is er gelegenheid om je vragen te stellen.
Ook bespreken we de praktijk, wanneer je ons kan bellen en natuurlijk maken we een nieuwe afspraak voor een volgende controle.

Bloedonderzoek

Bij iedere zwangerschap wordt er bloedonderzoek gedaan, dit wordt door een van ons afgenomen op de praktijk. Een enkele keer zal je verwezen worden naar het laboratorium (Atal Medial) voor een bloedafname.

Voor meer informatie: https://www.pns.nl/bloedonderzoek-zwangeren

Bij het eerste bloedonderzoek bepalen we je:

bloedgroep
rhesus C – antigeen
HIV
rhesusfactor
lues
ijzergehalte
irregulaire antistoffen
hepatitis B
glucose

Bij 20 en 30 weken controleren we nogmaals je ijzergehalte. Op indicatie worden er extra bloedonderzoeken gedaan.

Tevens zal er op indicatie voor een aantal zwangeren een suikertest (glucose tolerantietest) plaatsvinden tussen 24-28weken.

Controleer bij je zorgverzekeraar of er onderzoeken zijn, zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek, die onder je eigen risico vallen. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

De verloskundige controles vallen allemaal onder de basisverzekering.