Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) - Vroedvrouwenpraktijk
16625
page-template-default,page,page-id-16625,page-child,parent-pageid-16268,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

Je verloskundige heeft je informatie gegeven over de SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek).  Na het lezen van de folder heb je wellicht besloten dat je dit onderzoek wil laten doen. Dit onderzoek vindt plaats tussen de 18 en 22 weken van de zwangerschap (optimaal rond 19 weken).

Naast het beoordelen van de groei, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta wordt gekeken naar de belangrijkste orgaansystemen van je kindje. Er wordt gekeken of alle organen van het kind aanwezig zijn. Niet alle afwijkingen  van een kind zijn echoscopisch zichtbaar en sommige afwijkingen zijn ook moeilijk te zien. Dit onderzoek duurt 45 minuten en vindt altijd uitwendig plaats.

De uitslag wordt direct na het onderzoek door de echoscopist met je besproken. De meetgegevens en de echobeelden worden bewaard in een (digitaal) archief. Soms zal de echoscopist vragen of je nogmaals terug kunt komen omdat niet alle organen goed te beoordelen waren door de ligging van je kindje in de buik. Dan wordt het onderzoek gedeeltelijk opnieuw gedaan.

Als er afwijkende bevindingen zijn of er bestaat een vermoeden dat er afwijkingen zijn wordt je doorverwezen naar het VU ziekenhuis voor verder onderzoek. Dit vervolgonderzoek heet een GUO2 (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek).

Bij sommige zwangeren bestaat er een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen en komen niet in aanmerking voor een SEO in de echopraktijk, maar een GUO1 in het VU ziekenhuis.

Wij vragen ook toestemming aan je om de gegevens van het onderzoek te gebruiken voor een landelijk onderzoek, genaamd Peridos. Wij vragen ook aan je of je toestemming geeft om de gegevens van de bevalling op te vragen via de verloskundige. Als je verhuist na de SEO en daarna bij een andere verloskundige praktijk loopt wilt je dan je bevallingsgegevens doorgeven aan het echocentrum Nieuw- West en Badhoevedorp?  Je krijgt als je aangeeft te gaan verhuizen een follow up brief mee van het echocentrum.