NIPT - Vroedvrouwen in Amsterdam West
17358
page-template-default,page,page-id-17358,page-child,parent-pageid-16268,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

NIPT

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening.

Er zijn twee soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 weken echo (SEO). Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. (Meer informatie over de SEO vind je hier )

Belangrijk is:

– of je tijdens de zwangerschap al weten of je kind down-, edwards- en patausyndroom heeft? Of wacht je liever af?
– als je te horen krijgt dat je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft, wat wil je dan doen?

Dit zijn vragen waar je goed over na moet denken, voor je besluit of je de screening wilt.

Bij screening op down-, edwards- en patausyndroom kun je kiezen uit twee verschillende testen:

  1. De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
  2. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

De uitslag en eventueel vervolgonderzoek

Binnen 10 – 15 werkdagen krijg je de uitslag van de NIPT. De uitslag krijg je van je verloskundige of gynaecoloog. De NIPT is een screeningstest en geen diagnostische test. Deze geeft dan ook geen 100% zekerheid. De reden hiervoor is dat in jouw bloed DNA van de placenta (moederkoek) zit. Dit DNA is meestal hetzelfde als het DNA van je kind, maar niet altijd. Daarom is de uitslag niet 100% zeker.

Is de uitslag niet-afwijkend, dan is de kans erg klein (1 op 1000) dat er toch sprake is van een chromosoomafwijking. Is de uitslag afwijkend, dan is de kans erg groot dat je baby een chromosoomafwijking heeft. Om het zeker te weten , kun je een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest laten doen. Bij een vlokkentest en een vruchtwaterpunctie bestaat een kleine kans op een miskraam als gevolg van het onderzoek.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest. Bij ons in de praktijk kun je alleen de NIPT laten doen. Indien een combinatietest gewenst is zullen wij jou verwijzen naar een ander echo-centrum.

Wat moet je betalen?

De zorgverzekering betaalt het uitgebreide gesprek met de verloskundige of gynaecoloog.  De testen moet je zelf betalen.

– De combinatietest kost €168. Soms betaalt een aanvullende verzekering de test. Informeer bij je zorgverzekeraar.
– De NIPT moet je altijd zelf betalen en kost €175.

Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 direct kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).