ECHO - Vroedvrouwenpraktijk
16268
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16268,page-parent,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Echo

Echoscopist

In de vroedvrouwenpraktijk Nieuw-West en Badhoevedorp is een echocentrum gevestigd. In het echocentrum werkt een vaste echoscopie genaamd Marie-Jose van der Zon.

Termijnecho

De termijnecho heeft als doel te bepalen hoe lang je zwanger bent. Om de exacte duur van de zwangerschap vast te stellen wordt in het begin van de zwangerschap een termijnecho gemaakt.

Structureel Echoscopisch Onderzoek

Je verloskundige heeft je informatie gegeven over de SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek). Tussen 19-22 weken wordt deze echo verricht.

Wat is een echo?

Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van ultrageluid, hoogfrequente geluidsgolven, om een afbeelding van de baby of baby’s te maken. Op deze wijze kan de baby, en ook de organen, in beeld worden gebracht. Echoscopie kan op twee manieren worden verricht, uitwendig via de buik of inwendig via de vagina. In de eerste tien weken van de zwangerschap wordt meestal een vaginale echo gedaan omdat de echoscopist dan beter bij de baarmoeder kan komen. Dit is voor de baby niet schadelijk. Na tien weken is de baarmoeder groot genoeg om uitwendige echo’s te maken.

Termijnecho

De termijnecho heeft als doel te bepalen hoe lang je zwanger bent. Om de exacte duur van de zwangerschap vast te stellen wordt vroeg in de zwangerschap een termijnecho gemaakt, waarbij de baby van hoofd tot stuit wordt gemeten. Bij deze termijnecho zien we ook of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of van meerlingen, zoals een tweeling. Het beste moment voor een termijnecho is tussen de 10 en 12 weken zwangerschapsduur. Onder de 10 weken gebeurt dit onderzoek via een vaginale echo, daarboven meestal via de buikwand.

Specifieke echo

Dit zijn echo’s die op verzoek van de verloskundige worden gemaakt. Zij hebben een gericht doel. Denk hierbij aan twijfel over groei van de baby, het vermoeden van een stuitligging,  laagzittende moederkoek (placenta) of bij bloedverlies.

Bij de meeste echo’s wordt de baby opgemeten (omtrek van het hoofd, buik en lengte botje bovenbeen). Hoe verder de zwangerschap hoe lastiger het wordt om je kindje in zijn geheel in beeld te brengen.