Fasen van bevalling - Vroedvrouwenpraktijk
16397
page-template-default,page,page-id-16397,page-child,parent-pageid-16274,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Fasen van bevalling

Ergens tussen 37 en 42 weken zal de bevalling zich aankondigen. Het is niet te voorspellen wanneer dat precies is.

De bevalling kan op twee manieren beginnen:

  • Weeën (90%)
  • Breken van de vliezen (10%)

Weeën

Breken van de vliezen

Oefenweeen- voorweeen (90%)

Je baarmoeder gaat zich de laatste maanden van je zwangerschap al wat voorbereiden op de bevalling door samentrekkingen. Je buik voelt gespannen aan en dit kan soms een vervelend gevoel geven. Deze samentrekkingen noemen we ook wel oefenweeën of voorweeën. Dit zegt niets over wanneer je gaat bevallen. Dit geeft geen ontsluiting, maar is voor het oefenen van de baarmoeder en weker worden van de baarmoedermond. Rust nemen, warm bad, douche of kruik kan het vervelende gevoel wat verzachten. Tevens kan vanaf 32 weken het hoofdje van het kindje gaan indalen. Dit kan gepaard gaan met menstruatieachtige krampen of steken soms zelfs uitstralend naar je vagina of bovenbenen.

In de weken voor de bevalling kan je de slijmprop verliezen. Dit kan in een keer een flinke slijmprop (taai) zijn, maar soms zijn het slierten slijm. Soms zit er wat bloedverlies bij. Dit is normaal en je hoeft ons hier ook niet voor te bellen. Het wil ook niet zeggen dat de bevalling gaat beginnen, het kan zelfs nog een paar weken duren.

Soms gebeurt het dat je al regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder hebt en dat dit na een tijdje toch weer stopt. Dit gebeurt wat vaker als je niet van je eerste kindje zwanger bent, maar kan ook bij een eerste kindje gebeuren. Deze samentrekkingen worden weleens verward met echte ontsluiting weeën. We noemen dit een valse start. Warmte en rust kunnen wat verlichting geven. Het is hierna gewoon weer afwachten.

Ontsluitingsweeën

Een ontsluitingswee voelt als een heftige kramp die opkomt en weer afzakt. De spieren van de baarmoeder trekken dan als één geheel samen. Ontsluitingsweeën komen met regelmaat om de 3 – 5 minuten en duren minimaal 1 minuut. Dit in tegenstelling tot een oefenwee die vaak kort zijn qua duur en onregelmatig komen. Weeën kun je voelen in je buik, je rug of in je benen. Naarmate de bevalling vordert zullen de weeën krachtiger worden. Dit is nodig om ontsluiting te krijgen. Je hebt 10 cm ontsluiting nodig voordat je mag gaan persen. Dit noemen we volledige ontsluiting. De ontsluitingsfase duurt bij een eerste kindje gemiddeld 8 tot 12 uur. Bij volgende kindjes gaat dit vaak wat sneller, omdat de baarmoedermond al wat soepeler is door een eerdere bevalling.

Breken van de vliezen (10%)

De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen. 10% van de bevallingen begint met het vanzelf breken van de vliezen. Soms breken wij de vliezen tijdens de bevalling. Als je vliezen breken is het belangrijk dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Helder vruchtwater is vaak een beetje roze van kleur met witte vlokjes of zo helder als kraanwater. Het opvallende van gebroken vliezen is dat je continu en onophoudend last van vochtverlies hebt. Dit kan een hele golf zijn of continu kleine beetjes. Is het vruchtwater niet helder, maar groen, bruin of geel van kleur, dan heeft het kindje in het vruchtwater gepoept. Bij deze kleur moet je ons altijd bellen, ook ’s nachts. Dit is een reden om in het ziekenhuis te bevallen. Bij twijfel doe je een maandverband uit je kraampakket in je onderbroek en als deze nat is kun je vaak goed de kleur beoordelen. Bij twijfel altijd ons bellen. Is het helder vruchtwater en breken je vliezen ’s nachts, dan wacht je rustig tot je regelmatige weeën krijgt of als er niets gebeurt probeer je te gaan slapen en bel je ons ’s ochtends om dit door te geven. We maken dan een plannetje over hoe nu verder. Je mag tot 24 uur na het breken van je vliezen onder onze begeleiding bevallen. Na 24 uur nog geen weeën? Dan ga je voor consult naar het ziekenhuis. Daar maken ze een hartfilmpje (CTG) van het kindje om de conditie te beoordelen. Is dit goed, dan wacht het ziekenhuis soms ook nog 24 uur af voordat je wordt ingeleid.

Bij het breken van de vliezen is het ook belangrijk om te weten of het hoofdje van het kindje goed is ingedaald. Dit zeggen wij tegen je tijdens de zwangerschapscontroles bij ons op de praktijk. Zit het hoofdje niet goed ingedaald, dan moet je gaan liggen en ons direct bellen. Ook ’s nachts. Wij komen dan bij je thuis controleren of het hoofdje dieper is gekomen en of het op dat moment wel voldoende in je bekken zit.

De bevalling kun je verdelen in 4 fasen

Latente fase

In de latente fase (van 0-3cm), ook wel voorbereidende fase, heb je regelmatige, matig pijnlijke weeën. De weeën komen om de 5 minuten en houden een minuut aan. In deze fase kan je de weeën nog goed opvangen en actief bezig zijn met andere dingen. De baarmoedermond gaat verstrijken (platter worden) en wordt ook zachter. Pas als de baarmoedermond helemaal plat en week is, kan de ontsluiting op gang komen. De duur van deze fase wisselt per bevalling en duurt wat langer als het je eerste kindje is.

Actieve fase

De weeën zijn nu krachtiger en ook pijnlijker. Ze komen om de 3-5 minuten en houden meer dan 1 minuut aan. Je zult je nu moeten concentreren op het opvangen van de weeën. In deze fase vordert de ontsluiting bij een eerste kindje gemiddeld met 1 cm per uur. Als het niet je eerste kindje is zal deze fase sneller verlopen.

Uitdrijving

Als je volledige ontsluiting hebt is de baarmoedermond voldoende open om het kindje door te laten. Vaak voel je op het hoogtepunt van een wee dat je mee moet duwen. Dit gevoel wordt steeds sterker en op een gegeven moment kun je dit gevoel echt niet meer tegenhouden. Persweeën duwen het kindje een beetje naar beneden, maar jouw kracht is hierbij ook nog hard nodig. Tijdens een wee duw je met al je kracht richting je anus om zo het kindje naar buiten te duwen. Bij een eerste kindje pers je gemiddeld 1 tot 1,5 uur, bij volgende kindjes is dit vaak korter.

Placenta

Als het kindje geboren is is de pijn van de heftige weeën verdwenen. Je kunt nog wel een beetje een zeurderige kramp in je buik houden. Dit is een reactie van de baarmoeder om de placenta (moederkoek) en de vliezen geboren te laten worden. Wij duwen een beetje mee op je buik en zelf zul je nog een keer moeten persen voor de geboorte van de placenta en vliezen. We controleren altijd of de placenta en vliezen compleet zijn. Dit om het bloedverlies zo minimaal mogelijk te houden.

Voor meer informatie kun je volgende folder raadplegen.